Uusi korsetti tulee kotiin

Nämä ohjeet koskevat kaikkia korsetteja, oli korsetti hankittu Korsettiliike Belle Modestelta tai jostain muualta.

Korsetin käyttö vaatii rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä. Ensimmäistä kertaa pukiessasi korsettia, älä kiristä sitä kovinkaan kireälle. Vaatteen ja sinun pitää saada totutella kiristykseen ja sen tuntuun. Jos kiristät sen heti kovin tiukalle, tulee nopeasti heikko olo ja myös korsetti kärsii nopeasti vedetystä kovasta kiristyksestä. Rauhallisesti totuttaen korsetti "lämpenee" ja muokkaantuu enemmän oman vartalosi mukaiseksi ja vielä mukavammaksi pitää. älä koskaan anna kenenkään toisen sovittaa korsettiasi - korsetin "asetukset" menevät pilalle ja joudut ajamaan sen uudestaan sisään!

Pidä korsettia aluksi lyhyitä aikoja kerrallaan. Esimerkiksi tunnista pariin tuntiin kevyesti nyöritettynä, lisäten päivittäin päälläpitoaikaa ja kiristyksen määrää vähän kerrallaan. Tällöin ehdit tottua korsetin tuntuun, eikä siinä tule huono olo. Viikon rauhallisen harjoittelun jälkeen korsetissa jaksaa olla pidempiä aikoja ja napakammin kiristettynä. Koko iltaa, saati sitten koko päivää ei millään jaksa olla tiukkaan nyöritettynä, jos siihen ei ole kunnolla totuttautunut. Jos sinulla on tietty juhlatilaisuus - vaikkapa häät tai muut juhlat, jossa haluaisit olla korsettiin pukeutuneena, totuta itsesi kunnolla. Jos panttaat korsettia kaapissa, on varmaa, että päiväsi menee pilalle, etkä jaksa olla korsetissa kunnolla. Jos et jostain syystä ole pitänyt korsettia pitkään aikaan, mutta aiemmin olet pitänyt paljonkin, kannattaa silti totuttaa itsensä korsettiin uudestaan.

Pukeminen ja nyöritys

Pukeminen on aluksi helpompaa, jos on joku, joka auttaa. Seuraavin ohjein se onnistuu yksinkin, pienen harjoittelun jälkeen. Peili on avuksi ja peiliin kannattaa olla puolittain selin, mahdollisimman lähellä peiliä. Pue korsetti mielellään aamulla ennen aamupalaa, koska silloin vartalon on helpointa mukautua korsettiin, varsinkin, kun vatsassa ei vielä ole mitään.

nyöritys
  1. Nyöritä korsetti takaa kuvan ohjeen mukaisesti. (Korsettimme tulevat valmiiksi nyöritettyinä, mutta ohje on tarpeen, jos nyöriä vaihdetaan.)
  2. Löysää ensin nyörejä tarpeeksi, jotta saat helposti korsetin ympärillesi ja kiinnitä plansetti. Katso, että plansetti tulee tismalleen vartalon keskikohtaan. Jos plansettia ei ole, pujottaudu korsettiin, ja varmista korsetin olevan suorassa ja oikealla kohtaa. Suorista varjolista nyörityksen alta.
  3. Vedä ensin ylimääräinen löysä nyöri pois ennen kuin alat varsinaisen kiristyksen. Vedä keskellä olevista lenkeistä (ei yhtäkkiä liian lujaa!) ja kiristä ristikkäin menevistä nyöreistä pikkuhiljaa, ensin alhaalta keskelle ja sitten ylhäältä keskelle. Toista, kunnes kiristystä on sopivasti. Varjolistaa voi suoria aina välillä kiristettäessä.
  4. Pidä nyöritys tasaisena ylhäältä alas. älä kiristä pienemmäksi alhaalta tai ylhäältä - tärkeää on, että nyöritys on tasaleveä. Älä kiristä liikaa ensimmäisillä käyttökerroilla, totuttele korsetin tuntuun. Kärsivällisyys on erittäin tärkeää ja omaa kehoaan kannattaa kuunnella. Korsetti ei saa sattua päällä!
  5. Jos korsetti alkaa ahdistaa jo muutaman tunnin kuluttua, löysää ja kiristä myöhemmin uudestaan - tottuminen vie oman aikansa! Myös ruokailun jälkeen on hyvä löysätä korsettia, jos tuntuu tukalalta. Lue ruokailusta enemmän oppaamme ruokaosiosta.
  6. Älä koskaan avaa plansettia korsetin ollessa kiristetty. Löysää nyörit täysin ja rauhallisesti, jotta saat plansetin auki sitä taivuttamatta. Plansetin aukaiseminen kiristyksen alaisena saattaa murtaa tai taivuttaa sen. Jos on ollut pitkään nyöritettynä, esimerkiksi koko päivän, kannattaa löysätä nyörejä hitaasti ennen kuin ottaa korsetin kokonaan pois.

Miten solmia nyörit?

Kun on saavuttanut halutun kiristyksen määrän, nyörit kannattaa solmia keskelle korsettia tavallisella rusetilla, jonka saa helposti auki. Älä tee umpisolmua, jotta korsetin voi tarvittaessa ottaa helposti pois päältä tai löysätä sitä tarpeen mukaan! Vedä rusetin lenkeistä kiristäessä tullutta ylimääräistä nyöriä, kunnes päät ovat kaikissa lenkeissä tasan. Hyvin pitävän solmun saa kiertämällä normaalia solmua puoli kierrosta toiseen suuntaan, ennen rusetin solmimista. Tällöin nyöri ei luista. Tätä suosittelemme varsinkin kiiltäväpintaisille ja liukkaille nyöreille.

Nyörit voi ujuttaa esimerkiksi korsetin takareunan alle tai pujotella osittain ristiinmenevien nyörien väleihin. Nyörit voi myös jättää vapaasti roikkumaan korsetin päälle, eikä niitä tarvitse välttämättä pujotella mihinkään. älä kierrä nyörejä vyötärön ympärille, nyörit hankaavat korsetin kangasta, saattavat jopa hiertää sen ajan kanssa rikki, ja tuovat lisää painetta vyötärölle. Lisäksi ympärysmitta kasvaa, jos nyöriä on paljon ja se kiedotaan suoraan vyötärölle.

Mitä pukea korsetin alle ja mihin pukeutua korsetin kanssa?

Korsetin alla kannattaa pitää joustavaa tiukkaa puuvillaista tuubia tai toppia, jotta korsettiin ei kerry hikeä ja likaa ihosta. Tuubin käyttö vähentää korsetin pesukertoja ja pidentää sen ikää. Tuubia pidettäessä varmista, että sauma kulkee keskellä selkää. Jos pidät korsettia vaatteiden päällä, silloin tuubia ei välttämättä tarvitse alla, riippuen siitä, millaista vaatetta korsetin kanssa pidät. Tuubin tilalla napakka aluspaita, -mekko tai body ajaa saman asian. Tuubi vähentää myös korsetin alla pidettävän vaatteen tuomaa hankausta ja saumojen painumista ihoon. Esimerkiksi jos korsetti puetaan kauluspaidan päälle, tuubi suojaa ihoa paidan saumoilta.

Valitse korsetin alle vaate, jossa on mahdollisimman vähän saumoja ja yritä välttää sivusaumallisia vaatteita, koska ne voivat hangata ja mahdollisesti painaa ihoon kipeät jäljet. Myös vaatteiden sivusaumoissa olevat pesulaput saattavat tuntua ikäviltä ihoa vasten. Kannattaa valita myös sellaiset vaatteet, jotka eivät haittaa wc:ssä käyntiä. Esimerkiksi housujen päälle puettuna korsetti hankaloittaa käymälässä vierailua. Housut voi olla vaikea saada korsetin alta pois, ja vielä vaikeampi ne on saada tungettua takaisin korsetin alle.

Jos et halua korsetin näkyvän vaatteiden alta, kannattaa pitää aivan tavallisia vaatteita korsetin päällä. Jos haluaa korsetin luoman figuurin korostuvan vaatteiden alta, kannattaa valita istuvia ja vartaloamukailevia vaatteita. Hameet korostavat vyötäröä entisestään, istuvat paitapuserot samoin. Joustavista materiaaleista tehdyt vaatteet myötäilevät hyvin korsetin muokkaamaa vartaloa. Erilaiset kietaisupaidat ja vartaloa mukailevat neuleet, varsinkin ribbineuloksesta, ovat myös käytännöllisiä tuomaan vyötäröä esiin. Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että korsetin reunat saattavat kylläkin kuultaa ohuen ja napakan vaatteen tai hyvin laskeutuvan neuleen alta.

   

Korsetin huolto ja säilytys

Säilytä korsettia joko kaapissa, vaakatasossa muiden puhtaiden vaatteiden kanssa, henkarilla roikkuen (ei metallihenkaria ruostumisvaaran takia) tai laskostettuna korsetin luovutuksen yhteydessä saamassasi laatikossa. Älä kääri korsettia rullalle. Korsettia voi säilyttää myös tuolin selkänojalla tai vaaterekillä. Muista myös, ettet anna muiden sovittaa korsettiasi, koska korsetti on muovautunut juuri käyttäjänsä malliseksi.

Korsetin huolloksi riittää yleensä pelkkä tahranpoisto ja perusteellinen tuuletus. Suosittelemme pesua vasta, kun on aivan pakko. Korsettia ei siis pestä yhtä usein, kuten tavallisia vaatteita, mieluiten ei ollenkaan luiden ruostumisvaaran takia. Korsettia ei saa koskaan laittaa pesukoneeseen! Muistathan käyttää korsetin alla tuubia tai jotain muuta vaatetta, jota voit pestä korsetin sijasta. Tällöin itse korsetti ei hikisty ja likaannu ja korsetin käyttöikä pitenee huomattavasti. Vaatetta kannattaa kuitenkin huoltaa, suosittelemme esimerkiksi puhdistamaan deodoranttitahrat kainaloiden kohdilta käytön jälkeen, jotteivat ne pääse pinttymään kankaaseen.

Tässä ohje käsinpesua varten, jos tulee erittäin pakottava tarve pestä korsettia:

  1. Pese korsetti käsin lämpimässä (ei kuumassa) vedessä käsipyykille tarkoitetulla hellävaraisella pesuaineella. älä liota, äläkä hankaa rajusti. Älä koskaan pese korsettia pesukoneessa!
  2. Huuhtele huolellisesti juoksevassa kylmässä vedessä. Älä rutistele, vaan kääntele ja huljuttele korsettia vedessä.
  3. Kääri korsetti pyyhkeeseen ja painele kevyesti, jotta mahdollisimman paljon kosteudesta imeytyy pyyhkeeseen. Käytä useampaa pyyhettä tarvittaessa.
  4. Jätä kuivan pyyhkeen päälle vaakatasoon kuivumaan huoneenlämpöön. Korsetti ei saisi valua vettä enää tässä vaiheessa. älä koskaan silitä korsettia.

 

Jatka oppaamme ruokaosioon.